In het kort

VenhoevenCS heeft het nieuwe station van Alkmaar ontworpen. Het bureau won in combinatie met Strukton een Design & Build-contract voor de realisatie van het gebouw en de bijbehorende pleinen.

Traverse
“De traverse is het hoogste punt van het stationsgebied en wordt vanuit de omliggende omgeving een duidelijk herkenbaar baken. Het is een overkoepelend verbindend element dat de verschillende onderdelen van het station samenbindt”, meldt VenhoevenCS.

“De traverse is zorgvuldig gepositioneerd boven de historische perronkap, zodat deze bijzondere identiteit behouden blijft en vanaf het perron gezien de uitstraling bepaalt. De luifel nodigt de reizigers uit om naar boven te gaan en beschermt de bezoekers tegen de weersomstandigheden. Het voorplein wordt beschouwd als een nieuw stedelijk interieur: een combinatie tussen een openlucht stationshal en stadsplein.”

“De strakke aluminium platen accenturen het volume, de perforaties geven extra gelaagdheid en zorgen voor detail en een verrassend effect bij het benaderen van het gebouw. Het hout in de luifel en traverse creëert contrast met het aluminium en geeft een menselijke en intieme sfeer”, aldus het architectenbureau.

Bij de keuze voor materialen is gekeken naar een optimale combinatie van hoge kwaliteit en beperkt onderhoud.

Plaats

Alkmaar

Datum

2015

Opdrachtgever

ProRail

Architect

VenhoevenCS

Aannemer

Strukton

Materiaal

Houtsoort: Oregon Pine
Brandvertraging: Flame Delay PT
Afwerking: Colorseen Timberstain