In het kort

Zorgopvang Zienn in Leeuwarden is een opvang- en woonvoorziening voor mensen zonder dak of thuis die verzorging en/of verpleging nodig hebben. Vaak gaat het om mensen die niet kunnen aarden in een regulier verzorgings- of verplegingshuis. Zienn biedt de zorgopvang samen met Zorggroep Noorderbreedte aan. Men heeft een eigen zit-/slaapkamer met toilet en maakt gebruik van de gezamenlijke douches, eetkamer en leefruimte. In totaal biedt het complex 52 verblijfplaatsen.

Echt jammer dat het niet anders kon: de Buitenschool moest plat. Koper- en looddieven hadden hun slag geslagen en water en wind hadden al enkele jaren vrij spel in het fragiele complex. Ondanks serieus onderzoek was het onmogelijk het pand te behouden en geschikt te maken voor het programma van de zorgopvang.

De herinnering aan de Buitenschool is bewaard, een lokaal is bewaard en volledig gerestaureerd. Dit lokaal doet dienst als entree van de opvanglocatie , als herinnering aan dit bijzondere complex.

Een eenvoudig volume, de vorm licht glooiend en vriendelijk. De parkachtige setting van het gebouw vormt de inspiratie voor de gevel. De eerste laag is het herfstbos, de gevelplaten zijn letterlijk uitvergrootte kleurige pixels. Daaroverheen zijn houten lamellen geplaatst, als de boomstammen in een berkenbos. Deze tweede laag maakt het gebouw dynamisch. Afhankelijk van waarvandaan je het gebouw benadert, lijkt de gevel van hout te zijn of zijn de herfstkleuren zichtbaar.

Plaats

Leeuwarden

Datum

2014

Opdrachtgever

Zorgopvang Zienn

Architect

TWA Architecten

Aannemer

Van Wijnen, Gorredijk

Materiaal

Houtsoort: Douglas
Brandvertraging: Flame Delay PT
Afwerking: Sansin Enviro Stain Woodsealer