In het kort

Borgerink Architecten heeft in samenwerking met Dura Vermeer Bouw Hengelo en partners voor Zorggroep Almere een ontwerp gemaakt voor de bouw van een wooncomplex voor ouderen met dementie. Het prachtige en energie neutrale gebouw staat op het Floriadeterrein in Almere.

Het woonzorgcentrum Flora wordt al tijdens Floriade Expo 2022 bewoond. In dit zorgcentrum wonen mensen met dementie, en vanuit Flora hebben zij uitzicht op de prachtige tuinen en paviljoens van de Expo. De Romeinse godin Flora was de godin van de lente en de bloemen en zij was mede de inspiratiebron voor de naam van het gebouw. Verspreid over zes lagen zijn verschillende woningen en ontmoetingsplekken gebouwd met veel aandacht voor wat mensen ondanks hun dementie wél kunnen blijven doen. Een belevingstuin, die het hele jaar door blijft groeien met prachtige bloemen en planten, prikkelt de bewoners.

Na Floriade Expo 2022 blijft Flora bestaan als deel van de toekomstige groene woonwijk Hortus. Ook dan zal het woonzorgcentrum omgeven worden door groen.

Plaats

Almere

Datum

2022

Opdrachtgever

Zorggroep Almere / Dura Vermeer Hengelo

Aannemer

Dura Vermeer

Montage houten gevelbekleding

Eskra Bouw

Materiaal

Houtsoort: Vuren
Brandvertraging: Flame Delay FX Pro
Verduurzaming: Woodlife HL50

Afwerking: Sansin Enviro Stain Woodsealer