In het kort

Samen met het gelijknamige restaurant bevindt de Wilhelminatoren zich op de Vaalserberg nabij het Drielandenpunt. De toren is van oudsher het hoogste punt van Nederland. De bestaande houten toren was echter aan vervanging toe. De nieuwe Wilhelminatoren werd in juni 2011 opgeleverd. Deze moderne toren is 35 meter hoog en is vormgegeven in harmonie met het restaurant. RuimteMakers Architectengroep heeft gekozen voor een natuursteen liftkern met daaromheen gewikkelde houten trappen die eindigen bij het uitzichtplatform.

Vanaf het platform is de glazen skywalk te bereiken door een stalen trap, waar de bezoeker door het glas naar beneden kan kijken. De balustrade is uitgevoerd in glas. Het eerste deel van de vloer is een roostervloer, waarvan de mazen groter worden naarmate het einde nadert. In het einde van de skywalk ligt een volledig transparante glazen vloerplaat.

De uitzichttoren is een ontwerp van Ruimtemakers Architectengroep te Maastricht. Op 7 oktober 2011 werd het bouwwerk officieel geopend.

Plaats

Vaals

Datum

2011

Opdrachtgever

Fam. Bos, Vaals

Architect

RuimteMakers Architectengroep

Materiaal

Houtsoort: Douglas
Brandvertraging: Flame Delay PT