In het kort

In Friesland bestonden een beperkt aantal grootschalige zorgcentra; ziekenhuizen, verpleegtehuizen en verzorgingstehuizen. Voor zorg moest gereisd worden en als zelfstandig wonen onmogelijk werd, was men gedwongen de vertrouwde woonomgeving te verlaten. Het beleid is aangepast. Zorg wordt nu decentraal aangeboden, inclusief kleinschalige woonvormen.

Het project MFC Grouw combineert wonen met het multifunctionele zorgcentrum. In het zorgcentrum bevinden zich artsen, een sportschool, kinderopvang, een restaurant en thuiszorg. Beide onderdelen functioneren zelfstandig, maar ook de bewoners zullen veel gebruik maken van het MFC. In de centrale hal komt alles samen.

Voor de 56 bewoners is het beleid er op gericht het normale huisleven zo veel als mogelijk te benaderen. Elke woning heeft zijn eigen voordeur inclusief bel en brievenbus.

Een doorgaande route rijgt de 9 woningen aanéén en biedt de mogelijkheid voor een efficiënt huisbezoek of een afwisselende wandeling. Deze biedt ook de mogelijkheid om de zelfstandige groepswoningen op termijn meer (of minder) bij het MFC te betrekken. Er is een binnen- en buitenkant in het plan bedacht om de bewoners in de gelegenheid te stellen zich meer of juist minder op de buitenwereld te richten. De diameter van de patio’s is zo gekozen dat deze zowel geschikt is voor het wonen met ‘overburen’ als het wonen rond een centrale ruimte. Ook de noordoost georiënteerde woningen hebben een zonnige zuidwest zijde.

Plaats

Grou

Datum

2011

Opdrachtgever

Woningcorporatie Welkom en Zorggroep Noorderbreedte

Architect

Borren Staalenhoef

Aannemer

Noppert Heerenveen

Materiaal

Vuren hout behandeld met Woodlife HL50 en FlameDelay afgewerkt met Sansin EnviroStain SDF, 5 kleuren