In het kort

Architect Ector Hoogstad over dit project: “Op het Science Park Amsterdam staat Matrix VI: een flexibel gebouw dat een combinatie biedt van laboratorium- en kantoorruimten. Het Matrix Innovation Center (n.v.) exploiteert hier bedrijfsverzamelgebouwen voor bestaande of startende ondernemingen in de ICT, Life Sciences en nieuwe media. Matrix VI biedt op een steenworp afstand van de nieuwe Beta-faculteit FNWI van de UvA niet alleen de meest geavanceerde voorzieningen voor startende chemie en biotechnologie bedrijven, maar ook voorzieningen voor de gehele Matrix-gemeenschap, zoals horecafuncties en vergaderruimten op de begane grond. Matrix VI is een flexibel gebouw: een verdieping kan onderverdeeld worden in kleine units, maar bedrijven kunnen ook een halve of hele verdieping huren. Op de bovenste verdieping is het zelfs mogelijk cleanrooms of zware chemische labs in te richten.

Duurzaamheid is een centraal thema in het ontwerp. Het gevelontwerp combineert de wens om daglichttoetreding en uitzicht te maximaliseren en tegelijkertijd opwarming door zoninstraling zoveel mogelijk te voorkomen. De borstweringen komen al naar de gelang de oriëntatie van het gevelvlak verder naar voren en werken zo als een luifel. Bovendien weren aan de oost- en westgevel verticale glazen lamellen met zeefdruk ook de laagstaande ochtend- en avondzon. Op deze manier gaat zonwering niet ten koste van uitzicht en diffuse daglichttoetreding. Ook in de materiaalkeuze is duurzaamheid leidend geweest. De dichte gevelvlakken worden bijvoorbeeld bekleed met thermisch gemodificeerd hout dat ongevoelig is voor rot. De uitgebreide technische installaties zijn uit het zicht gehouden onder een gedeeltelijk schuin mossedum dak, dat regenwater buffert en bovendien het fijnstof uit de lucht filtert.

Samen met adviseurs IMd (constructies), Mobius (bouwfysica) en Deerns (installaties) is een intelligent en integraal gebouwontwerp gemaakt, dat volledig met behulp van BIM werd uitgewerkt.”

Plaats

Amsterdam

Datum

2011 – 2012

Opdrachtgever

Matrix Innovation Centre c.v.

Architect

Ector Hoogstad Architecten

Aannemer

Bouwbedrijf Sprangers

Materiaal

Houtsoort: 1e soort vuren
Verduurzaming: Woodlife HL50 

Afwerking: Flame Delay PT + Sansin Woodsealer