In het kort

HVDN architecten over dit project: “De permanente huisvesting van zorginstelling Hilverzorg moest wegens veranderende normen worden verbouwd. Daarom is ons gevraagd om voor een groene locatie in Hilversum een verplaatsbaar verpleeghuis te ontwerpen. Heydeborg zal geheel toegerust zijn voor de zorg aan mensen met niet aangeboren hersenletsel en mensen met psychogeriatrische problematiek.
We hebben ons zo goed mogelijk proberen voor te stellen hoe deze doelgroep zijn leefomgeving ervaart. Vanuit deze perceptie zijn we gaan ontwerpen waardoor er een karaktervol gebouw is ontstaan met een goed leesbaar interieur.

Het gebouw is om twee binnentuinen gevouwen zodat de landschappelijke kwaliteit van de locatie goed wordt benut. Omdat de snelweg A5 in de omgeving ligt, moest een deel van de gevel geluidswerend zijn. Ook mochten voor de veiligheid van de cliënten de ramen niet open kunnen maar was natuurlijke ventilatie van de kamers wél gewenst. Dit heeft geleid tot het ontwerp van bijzondere kaders rondom het raam. Deze dienen als geluidswering en zijn aan de onderzijde geperforeerd. Achter het brede deel van het kader zit een luik dat vanaf binnen geopend kan worden. Via een omweg komt er zo verse lucht binnen. De kaders die dus deels uit praktische overwegingen zijn voortgekomen, zorgen samen het gepotdekselde hout ook voor de door ons gewenste plasticiteit in de gevel.”

Plaats

Hilversum

Datum

2010

Opdrachtgever

de Alliantie

Architect

HVDN Architecten

Aannemer

Bouwgroep Ursem

Materiaal

Vuren hout behandeld met Woodlife HL50 en FlameDelay afgewerkt met Colorseen TimberStain kleur TS120609-AN