In het kort

Fenix I wint tweemaal de Rotterdam Architectuurprijs 2019. Zowel vakjury als publiek verkiezen Fenix I als beste gebouw van Rotterdam.

De Fenixloodsen, gelegen tegenover Hotel New York en de Rijnhavenbrug, zijn in 1922 gebouwd in verband met de forse uitbreiding van het aantal lijnen van de Holland Amerika Lijn in die tijd.

Aan het eind van W.O.II zijn grote gedeeltes van de kade vernield en begin jaren ’50 heeft een brand het middengedeelte van de loods zwaar beschadigd. In 1954 is de loods in twee delen hersteld en aan de kade zijde uitgebouwd en verbreed. In het middengedeelte ontstond een plein met kantinegebouw (het huidige Fenixplein en kantine Walhalla) met aan beide zijde de herbouwde loodsen, die de namen Fenix I en Fenix II kregen. In de jaren ’80 verplaatsten de havenactiviteiten zich naar het Westen en zijn de loodsen in onbruik geraakt.

Rond 2009 is Heijmans begonnen met plannen voor ontwikkeling van de loods Fenix I. Mei architects and planners heeft in 2013 de architectenselectie gewonnen voor herbestemming van loods Fenix I op Katendrecht.

In Het Houtblad van mei 2020 werd een artikel gewijd aan Fenix I.
Klik hier om het artikel te lezen.

Plaats

Rotterdam

Datum

2019

Opdrachtgever

Heijmans

Aannemer 

Heijmans

Materiaal

Houtsoort: Douglas (SoulWood Special Colour)
Verduurzaming: Woodlife HL50
Brandvertraging: Flame Delay PT

Afwerking: Sansin Enviro Stain SDF