In het kort

De architect over dit project:

Het nieuwe dorpshuis van Zwanenburg is een opvallend en duurzaam gebouw dat publieke functies zoals sport, ontmoeten, recreëren en lezen verenigt onder één spectaculaire houten kap, geïnspireerd op de dorpse kappen uit de directe omgeving.

Het gebouw brengt twee werelden nadrukkelijk samen; die van park en plein. Dat is zichtbaar in de architectuur met het materiaalgebruik van hout en steen, dat zowel op elkaar als op de directe omgeving aansluit.

Buiten komt een als kamerbreed tapijt bestraat plein met diverse zitmogelijkheden, een waterbassin en kleine siertuin. Dit met bomen omsloten voetgangersdomein is flexibel te gebruiken, automobilisten zijn ‘te gast’ en er kunnen kleinschalige evenementen plaatsvinden. (oplevering 2021, na verplaatsing van het naastgelegen gebouw).

Het dorpshuis is duurzaam gebouwd en zeer energiezuinig (EPC onder 0 & GPR 8,1). Door optimaal gebruik te maken van daglicht en natuurlijk groen ontstaat in het gehele gebouw een voelbaar prettig en gezond binnenklimaat.

Plaats

Zwanenburg

Datum

2021

Opdrachtgever

Gemeente Haarlemmermeer

Architect

Heren5 

Aannemer

K_Dekker bouw & infra

Materiaal

Houtsoort: Douglas
Brandvertraging: Flame Delay FX Pro

Verduurzaming: Woodlife HL50

Afwerking: Sansin Enviro Stain Woodsealer